Kawowe muffinki z kremem mascarpone
- Maestrocafe
- 10 mar
- 1 minut(y) czytania
Te puszyste muffinki o intensywnym kawowym aromacie, zwieńczone delikatnym kremem mascarpone, stanowią doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Do ich przygotowania idealnie nadaje się Maestro Premium – kawa złożona wyłącznie z najlepszych ziaren Arabica, charakteryzująca się doskonałym smakiem i intensywnym aromatem.
Składniki:
Muffinki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mocnego naparu z Maestro Premium
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
Krem:
250 g mascarpone
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mocnego naparu z Maestro Premium
Sposób przygotowania:
Przygotuj napar: Zaparz mocną kawę z Maestro Premium i ostudź.
Muffinki: W jednej misce połącz suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, ostudzony napar z kawy, olej i jajko. Połącz zawartość obu misek, mieszając tylko do połączenia składników. Napełnij foremki do muffinek do 3/4 wysokości i piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Ostudź.
Krem: Ubij śmietankę na sztywno. W osobnej misce wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem i naparem z kawy. Delikatnie połącz z ubitą śmietanką. Krem nałóż na ostudzone muffinki.
Dlaczego Maestro Premium?
Jej intensywny aromat i głęboki smak doskonale komponują się z delikatnością muffinek, nadając im wyrazisty kawowy charakter.