top of page

Kawowe muffinki z kremem mascarpone

Te puszyste muffinki o intensywnym kawowym aromacie, zwieńczone delikatnym kremem mascarpone, stanowią doskonały dodatek do popołudniowej kawy. Do ich przygotowania idealnie nadaje się Maestro Premium – kawa złożona wyłącznie z najlepszych ziaren Arabica, charakteryzująca się doskonałym smakiem i intensywnym aromatem.


Składniki:

Muffinki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki mocnego naparu z Maestro Premium

  • 1/3 szklanki oleju roślinnego

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • Szczypta soli


Krem:

  • 250 g mascarpone

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżki mocnego naparu z Maestro Premium


Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj napar: Zaparz mocną kawę z Maestro Premium i ostudź.

  2. Muffinki: W jednej misce połącz suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, ostudzony napar z kawy, olej i jajko. Połącz zawartość obu misek, mieszając tylko do połączenia składników. Napełnij foremki do muffinek do 3/4 wysokości i piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Ostudź.

  3. Krem: Ubij śmietankę na sztywno. W osobnej misce wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem i naparem z kawy. Delikatnie połącz z ubitą śmietanką. Krem nałóż na ostudzone muffinki.


Dlaczego Maestro Premium?

Jej intensywny aromat i głęboki smak doskonale komponują się z delikatnością muffinek, nadając im wyrazisty kawowy charakter.

bottom of page