top of page

Brownie kawowe – czekoladowa rozkosz z espresso

  • Zdjęcie autora: Maestrocafe
    Maestrocafe
  • 10 mar
  • 1 minut(y) czytania

Doskonałe brownie powinno być intensywnie czekoladowe i lekko wilgotne, a dodatek espresso pogłębia smak kakao. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się Aroma Crema – kawa o głębokim aromacie i kremowej konsystencji, która idealnie podkreśli czekoladowe nuty.


Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao

  • 100 g masła

  • 2 jajka

  • 150 g cukru trzcinowego

  • 50 ml espresso z Aroma Crema

  • 100 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Szczypta soli


Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.

  2. Utrzyj jajka z cukrem, a następnie dodaj przestudzoną czekoladę i espresso z Aroma Crema.

  3. Wymieszaj z suchymi składnikami, przelej do formy i piecz 20 minut w 180°C.


Dlaczego Aroma Crema?

Dzięki swojemu wyrazistemu, ale dobrze zbalansowanemu smakowi doskonale łączy się z czekoladą, nadając ciastu głębię.



bottom of page