top of page

Historia kawy – od etiopskich wzgórz po nowoczesne ekspresy

Zaktualizowano: 24 mar

Kawa to coś więcej niż tylko napój – to kultura, tradycja i rytuał obecny w życiu milionów ludzi na całym świecie. Ale skąd pochodzi kawa i jaką drogę przeszła, by trafić do naszych filiżanek? Jej historia to fascynująca opowieść o odkryciach, religii, handlu i pasji.


Legenda Kaldi’ego – narodziny kawy w Etiopii

Początki kawy sięgają IX wieku w Etiopii. Według legendy młody pasterz Kaldi zauważył, że jego kozy stają się niezwykle żywe po zjedzeniu czerwonych owoców z nieznanego krzewu. Kaldi sam spróbował owoców i odczuł przypływ energii. Odkryciem podzielił się z miejscowymi mnichami, którzy zaczęli przygotowywać z nich napar pomagający im czuwać podczas modlitw.

Tak zaczęła się historia kawy – jako napoju rytualnego i wspomagającego koncentrację. To właśnie w Etiopii narodziła się tradycja picia kawy, która później rozprzestrzeniła się na cały świat.


Bliski Wschód i kawa po turecku – pierwsze kawiarnie

Z Etiopii kawa trafiła do Jemenu, gdzie w XV wieku rozpoczęto jej uprawę na większą skalę. Sufi – muzułmańscy mistycy – zaczęli wykorzystywać ją w swoich rytuałach. Napój szybko zdobył popularność w całym Imperium Osmańskim.

W XVI wieku w Stambule powstały pierwsze kawiarnie, tzw. kahvehane, w których spotykali się uczeni, kupcy i artyści. Właśnie tam narodziła się tradycja kawy po turecku, parzonej w tygielku i serwowanej z przyprawami.


Kawa w Europie – od zakazanego napoju do espresso

Do Europy kawa dotarła w XVII wieku za pośrednictwem weneckich kupców. Początkowo wzbudzała kontrowersje – nazywana była nawet „napojem szatana”. Dopiero gdy papież Klemens VIII spróbował kawy i zaakceptował ją, rozpoczęła się jej europejska kariera.

Włochy bardzo szybko zakochały się w kawie. W XVIII wieku w Neapolu zaczęto serwować pierwsze espresso, a włoska tradycja picia kawy zaczęła się dynamicznie rozwijać. To właśnie wtedy powstały takie klasyki jak cappuccino, latte czy macchiato.


Kawa na świecie – globalna dominacja

Wraz z ekspansją kolonialną, kawa trafiła do Ameryki Środkowej i Południowej. Brazylia, Kolumbia i Wietnam stały się światowymi liderami w jej produkcji. Dzięki zróżnicowanemu klimatowi i warunkom uprawy, ziarna z tych regionów charakteryzują się różnorodnym profilem smakowym – od owocowych po czekoladowe i orzechowe nuty.

Dziś kawa to codzienny rytuał miliardów ludzi. Zaparzamy ją w domu, w kawiarniach, biurach i w podróży. Używamy nowoczesnych ekspresów automatycznych, ale też wracamy do metod alternatywnych, takich jak French Press, Aeropress, Chemex czy V60.


W sklepie sklepzkawa24 znajdziesz zarówno klasyczne mieszanki do espresso, jak i kawy jednorodne single origin, pochodzące z plantacji z całego świata.


Podsumowanie

Historia kawy to fascynująca podróż przez wieki i kontynenty. Od legendarnych etiopskich wzgórz, przez sufi w Jemenie, aż po nowoczesne kawiarnie i ekspresy w naszych domach. To, co niegdyś było rytualnym naparem mnichów, dziś stało się globalnym symbolem spotkań, kultury i codziennej przyjemności.

Chcesz odkryć różnorodność smaków i zapachów? Sprawdź naszą ofertę kaw z całego świata i poczuj historię w każdej filiżance!


bottom of page